کمي طاقت داشته باشيد...
عنوان پاسخ بازديد توسط
20 2493 admin_piranshahrnet
0 831 admin_piranshahrnet
8 1501 admin_piranshahrnet
0 987 admin_piranshahrnet
0 961 admin_piranshahrnet
0 1018 admin_piranshahrnet
4 1261 admin_piranshahrnet
0 953 admin_piranshahrnet
0 936 admin_piranshahrnet
0 809 admin_piranshahrnet
0 782 admin_piranshahrnet
0 889 admin_piranshahrnet


گرمایش زمین

گرمایش زمین چیست و چگونه می‌توان آن را کنترل کرد

خشک سالی، گرما، توفان و گرد و خاک. از ابتدای قرن ۲۱ دمای متوسط زمین ۰.۸ درجه افزایش یافته است و پیش‌بینی می‌شود در صد سال آینده زمین بین ۱ تا ۶.۵ درجه گرم‌تر شود. بنا بر گزارش ناسا ۹۷ درصد از دانشمندان علم هواشناسی بر این موضوع توافق دارند که گرم شدن کره‌ی زمین یک پدیده‌ی طبیعی نیست بلکه بر اثر فعالیت‌های انسان به وجود آمده است.

به افزایش تدریجی حرارت سطح، اقیانوس‌ها و اتمسفر، گرم شدن کره‌ی زمین می‌گویند. از آخرین سال‌های صده‌ی ۱۹ میلادی دانشمند حرارت متوسط زمین را ثبت کرده و تغییرات آن را بررسی می‌کنند.بسیاری از سازمان‌های علمی پیشرو از ادامه‌ی این وضع و صدمات جبران نشدنی آن بر زمین ابراز نگرانی کرده‌اند. در سال ۲۰۱۳ هیئت بین‌المللی تغییرات آب و هوایی (IPCC) گزارش می‌دهد که تغییرات آب و هوایی بیشتر از گذشته به فعالیت‌های انسان وابسته شده است.

اثر گل‌خانه‌ای

گرم شدن کره‌ی زمین با پدیده‌ای به نام اثر گل‌خانه‌ای شناخته می‌شود آغاز می‌شود. بین جو زمین و اشعه‌های دریافتی از خورشید تعادلی بر قرار است. در سال ۱۸۹۶ سوانت آرهنیوس کشف کرد که نور خورشید پس از عبور از اتمسفر به سطح زمین برخورد می‌کند و سپس به سمت بالا منعکس می‌شود، گازهای موجود در جو چیزی در حدود ۹۰ درصد از این گرما را جذب کرده و سطح زمین را گرم نگه می‌دارند. در‌واقع همین فرآیند مفید باعث پا گرفتن زندگی در این سیاره شده است.

گازهای گل‌خانه‌ای

گرم شدن بیش از حد کره‌ی زمین ناشی از فعالیت‌های انسانی زمانی رخ می‌دهد که مقداری زیاد از انواع خاصی از گازها به اتمسفر وارد شود. گازهای گل‌خانه‌ای شناخته شده شامل بخار آب، دی اکسید کربن(CO2)، متان (CH4) و اکسید نیتروژن (N2O) است که شایع ترین آن‌ها دی اکسید کربن است.مقداری از CO2 موجود در جو بر اثر فعالیت‌های طبیعی به وجود آمده است، تا قبل از انقلاب صنعتی نسبت این گاز در جو چیزی حدود ۲۸۰ قسمت در میلیون (ppm) بوده است. در طول ۸۰۰ هزار سال گذشته، در دوره‌ی یخبندان میزان این گاز تا ۱۸۰ ppm کاهش یافته اما در دوره‌های گرم باز به ۲۸۰ ppm رسیده است، اما از زمان انقلاب صنعتی سرعت افزایش CO2 تا ۱۰۰ برابر بیشتر از گذشته شده است. در سال ۲۰۱۳ دانشمندان میزان دی اکسید کربن موجود در جو را ۴۰۰ ppm اعلام کردند، چیزی حدود ۳ تا ۵ میلیون سال است که زمین این میزان دی اکسید کربن را تجربه نکرده است. CO2 تقریباً ۸۲ درصد گازهای گل‌خانه‌ای ایالات متحده را تشکیل می‌دهد. این گاز با به دام انداختن اشعه‌ی مادون قرمز خورشید باعث افزایش بی سابقه‌ی دمای زمین می‌شود. دی اکسید کربن از راه‌های مختلفی وارد جو می‌شود؛ سوزاندن سوخت‌های فسیلی مهمترین دلیل این امر است و در درجه‌ی دوم جنگل زدایی انسان باعث این افزایش می‌شود. با کشته شدن هر درخت، دی اکسید کربنی که آن‌ها برای فتوسنتز ذخیره کرده بودند آزاد می‌شود، به این ترتیب هر سال نزدیک به یک میلیارد تن کربن وارد اتمسفر می‌شود. اما استفاده از سوخت‌های فسیلی اولین علت افزایش دمای کره‌ی زمین است. سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده گازهای متصاعد شده از سوختن سوخت‌های فسیلی را عامل ۳۲ درصد از کل گازهای گل‌خانه‌ای منتشر شده از آمریکا و ۲۷ درصد از CO2 آن کشور اعلام کرده است.

منابع اصلی تولید گاز متان

متان دومین گاز گل‌خانه‌ای جو زمین است اما اثرات آن از CO2 بسیار مخرب‌تر است. در سال ۲۰۱۲ حدود ۹ درصد از گازهای گل‌خانه‌ای ایالات متحده را متان تشکیل داده بود، اگرچه این میزان کمتر از CO2 است اما متان در به دام انداختن گرمای خورشید بسیار کارآمدتر است. در طول مدتی۱۰۰ ساله، متان تا ۲۰ برابر در افزایش گرمای زمین کاراتر از CO2 عمل خواهد کرد. بسیاری از منابع طبیعی باعث انتقال متان به جو می‌شوند اما انسان با استخراج معادن میزان گسترده‌ای از این گاز را به جو انتقال داده است. دامداری صنعتی و دفن ذباله در زمین از دیگر دلایل افزایش این گاز در جو است. طبق گزارش سازمان حفاظت از محیط زیست از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۲ انسان مسئول ورود بیشتر از ۶۰ درصد متان به جو بوده است.

اثرات گرم شدن کره‌ی زمین

افزایش متوسط دمای زمین در ۴ سال مختلف

در حال حاضر اثرات گرمایش کره‌ی زمین در نقاط مختلفی از دنیا قابل مشاهده است، به عنوان مثال در پارک ملی مونتانا زمانی در حدود ۱۵۰ یخچال طبیعی غول پیکر وجود داشت که از آن تنها ۲۵ یخچال بزرگ‌تر از ۲۵ هکتار باقی‌مانده است. طبق قراردادهای بین‌المللی به توده‌ای از برف و یخ متحرک که حداقل ۱۰۱ هزار متر مربع حجم یا ۲۵ هکتار وسعت داشته باشد یخچال گفته می‌شود. دانشمندان گرم شدن کره‌ی زمین عامل تشکیل توفان‌هایی شدید می‌دانند. توفان‌های غیره منتظره و ویرانگر سال‌های اخیر بهترین دلیل در اثبات این ادعا است. آدام سوبل استاد دانشگاه کلمبیا و نویسنده‌ی کتاب خروش توفان می‌گوید:

 

با پیچیده شدن شرایط جوی در بسیاری از موارد ما دیگر قادر به درک فعالیت‌های هوا و پیش‌بینی وقوع توفان نیستیم. توفان انرژی خود را از اختلاف حرارت بین سطح اقیانوس‌های گرمسیری و قسمت بالایی اتمسفر که سرد است می‌گیرد. گرم شدن کره‌ی زمین باعث افزایش این اختلاف دما و قدرتمندتر شدن توفان می‌گردد.

و این گرم شدن همچنان ادامه دارد؛ از سال ۱۸۹۵ تا کنون سال ۲۰۱۲ گرم ترین سال در آمریکای شمالی بوده است، همچنین این سال رکورد بیشترین اختلاف دما را نیز دارد. سال ۲۰۱۳ در کنار سال ۲۰۰۳ چهارمین سال گرم از سال ۱۸۰۰ میلادی بوده است.

تغییر فصول در برابر تغییرات آب و هوا

زمستان‌های سرد در سال‌های اخیر این شک را به وجود آورده که آیا واقعاً زمین در حال گرم شدن است. منظور از تغییرات آب و هوا و گرم شدن زمین، میانگین دما در طول فصول مختلف است اما سرد شدن‌های فصلی نشانه‌ی از بین رفتن این طلسم نیست. در کمال تعجب گرم شدن کره‌ی زمین می‌تواند باعث سرمای غیر منتظره نیز بشود. با افزایش دمای هوا انرژی آن نیز افزایش می‌یابد و الگوهای گردش هوا که مانند رودخانه‌هایی در جو هستند به خروش در می‌آیند. با سرعت گرفتن این جریان‌ها هوای گرم نیز با سرعت بیشتری با هوای سرد مناطق قطبی جایگزین می‌شود و همین امر باعث ایجاد سرمای ناگهانی در کوتاه مدت می‌شود.

چگونه می‌توان با گرمایش جهانی مقابله کرده‌اند

خوشبختانه نگرانی‌های زیادی در این مورد در میان سران کشورهای جهان به وجود آمده است. بسیاری از دانشمندان معتقدند که بازگشت به گذشته امکان‌پذیر نیست و نمی‌توان انواع خاصی از تخریب مثل یخ‌های ذوب شده‌ی قطبی را باز گرداند اما عده‌ای اعتقاد دارند که این سیاره می‌تواند این زخم را نیز التیام بخشد اگرچه برای این کار زمان لازم است. در واقع برای از بین بردن این میزان گسترده از گازهای گل‌خانه‌ای که توسط انسان به جو وارد شده صدها و شاید هزاران سال زمان لازم است. اما کارهای زیادی است که انسان با انجام آن‌ها می‌تواند به التیام زمین کمک کند، ناسا یک راه حل دو‌جانبه را برای حل این مشکل مطرح می‌کند:

کاهش انتشار گازهای گل‌خانه‌ای و ایجاد ثبات در سطح گازهای جو

تطبیق با این حقیقت که تغییرات آب و هوایی شروع شده است

کاهش میزان استفاده از سوخت‌های فسیلی یکی از مهمترین قدم‌ها در کمک به کنترل دمای زمین است. ناسا توسعه‌ی انرژی‌های پاک از جمله انرژی خورشیدی، باد و زمین گرمایی را باعث کاهش استفاده از نفت و زغال سنگ در نیروگاه‌ها می‌داند. استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و اتومبیل‌هایی با سوخت غیر فسیلی تأثیر به سزایی در کاهش تولید گازهای گل‌خانه‌ای دارد.

حدس زده می‌شود نزدیک به ۲۵ درصد از گاز CO2 ایالات متحده به وسیله‌ی اتومبیل‌های سواری به وجود آمده باشد. حتی با تلاش‌های فردی مانند کاهش دمای منازل در فصل زمستان و یا استفاده از لامپ‌های کم مصرف و صرفه جویی در مصرف انرژی می‌توانیم به مبارزه با گرمایش جهانی برویم. اما در مقیاس جهانی ایجاد یک ضرورت فوری بین‌المللی برای رسیدگی به علل پیچیده‌ی این موضوع و اثرات آن تنها راه چاره‌ی حل این موضوع است.

گرم شدن زمین و تاثیرات آن

دمای متوسط زمین در طول یك قرن پیش حدود ۰ /۵ درجه سانتیگراد بیشتر شده است.

انتظار دانشمندان از ادامه روند فعلی آن است كه در طول ۱۰۰ سال آینده میانگین دمای زمین

5/1 تا ۳ /۵ درجه سانتیگراد افزایش پیدا كند. شاید پیش خود فكر كنید كه

«خب این كه مسأله ای نیست؟»

اما باید توجه داشت كه همین مقدار اندك افزایش دما می تواند آب و هوای زمین را به صورت بی سابقه ای تغییر دهد. زمانی كه این پدیده رخ دهد،

ممكن است تغییرات شگرفی در سطح آب اقیانوس ها، مزارع كشاورزی و هوایی كه استنشاق می كنیم یا آبی كه می نوشیم رخ دهد.

منظور از گرم شدن زمین بالارفتن متوسط دمای زمین است كه تغییرات آب و هوا را نیز در پی خواهد داشت. گرم شدن زمین سبب تغییر الگوی بارش باران و برف، افزایش سطح آب دریاهای آزاد و كاهش سطح آب دریاچه ها و تأثیرات عمیق بر گونه های مختلف گیاهان و حیوانات و سرانجام انسان ها خواهد شد. یكی از مواردی كه تا پیش از گرم شدن زمین به سبب افزایش فعالیت های بشر به عنوان ابزار ایمن سازی برای زمین در نظر گرفته می شد گازهای گلخانه ای بودند، یعنی مجموعه ای از گازها كه مقداری از انرژی خورشید را در جو زمین نگه می دارند و باعث گرم شدن جو می شوند كه شامل بخار آب (H۲O، دی اكسید نیتروژن ((NO۲، دی اكسید كربن (CO۲) و متان CH۴ است. این گازهای گلخانه ای كره زمین را به اندازه ای گرم نگه می دارد كه انسان ها بتوانند بر روی آن زندگی كنند اما اگر اثر گلخانه ای كه به دلیل وجود این گازها در جو زمین به وجود می آید افزایش یابد ممكن است دمای زمین به اندازه ای زیاد شود كه انسان ها و گیاهان و سایر جاندران از تحمل این گرما عاجز باشند.

تاریخچه گرم شدن زمین

نخستین مطالعات در زمینه افزایش درجه حرارت زمین توسط آرنیوس، شیمیدان سوئدی و در حدود ۱۰۰ سال پیش آغاز شد. آرنیوس در سال ۱۸۹۶ میلادی مدعی شد كه بالارفتن درجه حرارت زمین به دلیل اضافه شدن دی اكسید كربن به جو زمین است اما به دلیل این كه دانشمندان آن زمان اعتقاد داشتند كه جریان های اقیانوسی بسیار بیشتر از افزایش دی اكسید كربن توسط آلودگی های تولید شده بشری در گرم شدن آب وهوا مؤثر هستند، تحقیقات آرنیوس مسكوت ماند. موج دوم تحقیقات در خصوص گرم شدن زمین زمانی آغاز شد كه عده ای از دانشمندان مدعی شدند كه دی اكسید كربن قادر است سد راه اشعه با طول موج بالا شده و سبب بازگرداندن آن به سطح زمین شود، با وجود این دانشمندان اعتقاد داشتند كه اقیانوس هایی كه بر روی كره زمین قرار دارند توانایی جذب تمام دی اكسید كربن تولیدی را دارد بوده و لذا این گاز قادر به افزایش درجه حرارت سطح زمین نیست اما مطالعات سایر دانشمندان نشان داد كه اقیانوس ها تنها قادر به جذب یك سوم از این دی اكسید كربن تولیدی هستند و دو سوم باقی مانده از دی اكسید كربن تولیدی توسط فعالیت های انسانی در جو زمین باقی خواهد ماند. پس از اثبات این قضایا و در دهه ۶۰ میلادی گرم شدن كره زمین تهدیدی جدی تلقی و مطالعات جدیدی بر روی آن آغاز شد و دكتر كیلنیگ در مؤسسه اقیانوس شناسی آمریكا به عنوان كاشف پدیده گرمایش جهانی نمودارهای حاصل از مطالعات خود را از میزان دی اكسید كربن موجود در كره زمین ارائه كرد و به عنوان كاشف پدیده گرمایش جهانی شناخته شد. مطالعات دكتر كیلنیگ نشان می داد كه گازهای تولیدی سریعاً در حال افزایش در مناطق مختلف كره زمین است.

تاریخچه سوراخ شدن لایه ازن

واقعه سوراخ شدن لایه ازن در لایه زیر استراتوسفر در بالای منطقه انتاركتیكا برای نخستین بار در دهه هفتاد توسط یك تیم تحقیقاتی به نام BAS كشف شد. این گروه وظیفه مشاهده (Monitoring) اتمسفر این منطقه را برعهده داشت. این اندازه گیری اولیه توسط گروه BAS كه در سال ۱۹۸۵ انجام شد چنان نگران كننده بود كه دانشمندان تصور می كردند كه دستگاه های اندازه گیری آن ها خراب شده است اما با تعویض دستگاه ها نتایج به دست آمده از دستگاه های اولیه تأیید شد و این خود سبب نگرانی بیشتر دانشمندان گردید، ظرف چند ماه بعد سوراخ شدن لایه ازن توسط چشم مسلح قابل دیدن بود. اطلاعات به دست آمده توسط سایر گروه های تحقیقاتی این حقیقت را روشن تر كرد كه سوراخ شدن لایه ازن به طور سریع و در مقیاس بزرگی بر بالای منطقه انتاركتیكا در حال پیشروی است.

آلودگی هوا

آلودگی هوا را می توان این گونه تعریف كرد كه هر جسم خارجی كه وارد هوا شود و یا هر عاملی كه نسبت معمولی و عادی مواد تشكیل دهنده هوا را تغییر دهد به گونه ای كه این تغییر در نسبت مواد تشكیل دهنده سبب خسارت جانی به انسان ها، گیاهان و حیوانات شود را می توان آلودگی هوا نام نهاد. موادی كه سبب آلوده شدن هوا می شوند ممكن است مقدارشان نامحسوس باشد لذا سازمان های محیط زیست كشورها تعاریف مختلفی برای آلودگی هوا وضع كرده اند.

منشأ مواد آلوده كننده هوا

منشأ آلاینده های هوا ممكن است طبیعی و یا مصنوعی باشد. آلاینده های طبیعی مانند دود حاصل از آتش نشان ها و سایر آتش سوزی ها كه در منابع طبیعی اتفاق می افتد مانند آتش سوزی جنگل ها و آلاینده های مصنوعی حاصل فعالیت های انسان است كه در جریان تولید برق، فعالیت كارخانه ها ، اتومبیل ها و سوزاندن سوخت های فسیلی به وجود می آید.

انسان ها چگونه آب و هوا را تغییر می دهند؟

شاید باور این مسأله اندكی سخت باشد كه انسان ها می توانند شرایطی به وجود آورند و یا دست به فعالیت هایی بزنند كه آب و هوای زمین را تغییر دهد. به جرأت می توان گفت كه اكثر فعالیت های انسانی سبب تولید گازهای گلخانه ای می شود كه روند تخریب لایه ازن پس از انقلاب صنعتی و اختراع ماشین آلات صنعتی و به دلیل افزایش فعالیت های كشاورزی و صنعتی رواج بیشتری یافت و سبب دگرگونی در آب وهوا و چهره زمین شد ، پیش از شروع انقلاب صنعتی مقدار گازهای گلخانه ای كمتر بود اما با افزایش جمعیت و استفاده بیشتر از سوخت های فسیلی مانند نفت و زغال سنگ تركیب گازهای موجود در جو زمین نیز تغییر پیدا كرد و گازهای آلاینده به تركیب لایه ازن وارد شدند به گونه ای كه هم اكنون غلظت این گازها از حدود ۲۷۰ واحد به ۳۶۷ واحد افزایش پیدا كرده است.

انسان برای انجام فعالیت های روزمره خود انرژی موردنیازش را از راه مصرف غذا به دست می آورد،هم چنین انرژی مورد استفاده در منزل و محل كار را از طریق سوخت های فسیلی تأمین می كنیم و نیز برای به حركت درآوردن چرخ كارخانه ها و صنایع مختلف از این گونه از سوخت ها بهره می گیریم ، آیا می دانید كه سوزاندن سوخت های فسیلی سبب تولید مقدار فراوانی گاز گلخانه ای و رسوخ این گازها به جو زمین خواهد شد؟

معاهده كیوتو

این پیمان جهانی كه توسط ۱۶۱ كشور مورد پذیرش قرار گرفته است ، كشورهای مصرف كننده انرژی را به دودسته توسعه یافته و در حال توسعه تقسیم می كند. كشورهای توسعه یافته عضو پیمان كیوتو ملزم به كاهش پنج درصدی میزان دی اكسید كربن تولیدی در كشور خود تا سال ۲۰۰۸هستند اما كشورهای در حال توسعه لزومی به كمتر كردن این مقدار از دی اكسید كربن در كشور خودندارند ولی توانایی به دست آوردن اعتبار كربنی را پس از اجرای پروژه هایی كه منجر به كاهش میزان دی اكسید كربن در كشورشان شود را دارا می باشند كه این اعتبار كربنی قابل فروش و معامله به كشورهای توسعه یافته است و این به معنای كاهش دی اكسیدكربن از طریق اعمال فناوری های جدید در كشورهای توسعه یافته و یا افزایش دی اكسیدكربن از طریق پرداخت پول و كمك به كاهش دی اكسید كربن در كشورهای درحال توسعه است.

اثر گرم شدن زمین

گرم شدن زمین اثرات مخرب فراوانی بر گیاهان، جانوران و انسان ها خواهد گذاشت كه در سال های اخیر به دلیل گرم شدن بیشتر زمین نسبت به سال های گذشته این اثرات بیشتر دیده می شود.

بسیاری از گونه های جانوری در حال انقراض هستندو توزیع جغرافیایی برخی از گونه های حیوانی نیز تغییر كرده است به عنوان نمونه بر طبق پیش بینی های سازمان محیط زیست آمریكا جمعیت اردك ها تا شصت سال دیگر به نصف كاهش پیدا خواهد كرد و یا تا پنجاه سال دیگر یك میلیون از گونه های گیاهی و جانوری در معرض نابودی و انقراض قرار خواهند گرفت. به علاوه گرمایش زمین سبب آب شدن یخ های قطبی شده و این حجم از آب به آب اقیانوس ها اضافه می شود كه خود سبب شیرین شدن آب اقیانوس ها خواهد شد و همین امر خود سبب تغییرات بر روی آب و هوا خواهد شد.

تأثیر گرم شدن زمین بر زلزله ها

به تازگی بعدجدیدی از خطرات حاصل از گرم شدن زمین برای دانشمندان مشخص شده است، این نتایج نشان می دهد كه تغییر توزیع آب در سیاره زمین به سبب تحولات آب و هوایی حاصل از گرم شدن زمین سبب تأثیر بر پوسته سیاره زمین خواهد شد یعنی علاوه بر انتظار روزهایی گرم در انتظار وقوع زمین لرزه هایی بیشتر و آتشفشان هایی داغ تر و كوبنده تر باید بود.

 

 

 

بخش نظرات براي پاسخ به سوالات و يا اظهار نظرات و حمايت هاي شما در مورد مطلب جاري است.
پس به همين دليل ازتون ممنون ميشيم که سوالات غيرمرتبط با اين مطلب را در انجمن هاي سايت مطرح کنيد . در بخش نظرات فقط سوالات مرتبط با مطلب پاسخ داده خواهد شد .

شما نيز نظري براي اين مطلب ارسال نماييد:


کد امنیتی رفرش