پیشرفت علم و فناوری ایران
مروري بربرخي پيشرفت هاي علمي و فني ايران در سال گذشته
چكيده: مقام معظم رهبري در اولين سخنراني شان در جوار حرم حضرت امام رضا (ع) به مهمترين پيشرفت هاي علمي و فني ايران در سال گذشته اشاره فرمودند كه با توجه به شرايط سخت تحريم هاي غرب عليه ملت ايران، مروري بر آنها مي تواند بسيار مفيد و اميد بخش باشد تا ملت ايران گام هاي بعدي را محكمتر بردارد و بداند چگونه مي توان تحريم ها را از تهديد به فرصت تبديل كرد.
ايران در مسير پيشرفت هاي علمي و فناوري
اکنون ايران پنجمين کشور جهان است كه به دانش توليد سلول هاي بنيادي پرتوان دست يافته است. پژوهشگران پژوهشکده رويان، پيشتر نيز موفقيت ايران در توليد سلول هاي بنيادي جنيني را به ثبت رسانده اند و اينک پس از چندين سال تلاش، وارد مرحله ديگري از فناوري پيچيده توليد سلول هاي بنيادي شده اند. اين موفقيت از لحاظ علمي، تحقيقاتي و تخصصي در رده ممتاز علوم و فناوري هاي پزشکي قرار دارد. لذا در مجلات معتبر علمي جهان و منابع معتبر بين المللي، نتايج مطالعات آزمايشگاهي پژوهشگران " رويان " بازتاب داشته است. موفقيت ايران در دستيابي به سطح جديدي از فناوري توليد سلول هاي بنيادي پرتوان (I.S.P ) در نهايت مورد تاييد مراکز علمي جهان قرار گرفته است. به اين ترتيب، ايران پس از آلمان، امريکا، ژاپن و چين به اين فناوري مهم دست يافته است .سلول هاي بنيادي پرتوان، قابليت تکثير و توليد سلول هاي هر عضو را به صورت مستقل دارند. از اينرو اين سلول ها، بسياري از مشکلات مربوط به کاربردي کردن سلول هاي بنيادي جنيني را مرتفع مي کنند. به علاوه، در مباحث "ژن درماني"، توسعه داروسازي، شناسايي ناهنجاري جنين ها و مطالعه عملکرد ژن ها نيز کاربرد دارند .توليد سلول هاي بنيادي، يکي از پيشرفته ترين عرصه هاي علوم پزشکي و آزمايشگاهي است. اين فناوري، انقلاب بزرگي را در دهه اخير در عرصه پيشرفت هاي پزشکي و ترميم بافت هاي ازبين رفته اعضاي بدن و همچنين در پيوند اعضاء ايجاد كرده است. سلول هاي بنيادي جنيني ( STEM CELL ) سلول هاي اوليه اي هستند که توانايي تبديل به انواع مختلف سلول ها را دارند. تحقيقات باليني نشان داده است که اين سلول ها مي توانند به درون بافتهاي آسيب ديده، پيوند زده شوند و با تبديل شدن به سلول هاي خاص آن بافت، از آنها مي توان در توليد سلول ها و نهايتاً بافت هاي مختلف در بدن انسان استفاده کرد. سلول هاي بنيادي از نوع سلول هاي پرتوان هستند که در مراحل تکثير و کشت هاي مختلف، قابليت هاي زيستي خود را حفظ مي کنند.
بي ترديد، دستيابي به هريک از اين موفقيت ها در هر کشوري، مايه مباهات و افتخار است. به همين دليل هر گامي که به سوي پيشرفت در فناوري و علوم نوين در غرب برداشته مي شود، در صدر اخبار و رويدادهاي علمي و پژوهشي و در فهرست دستاوردهاي علمي کشورهاي غربي ثبت مي شود. اين درحالي است که فاصله علمي و فناوري هاي نوين جهان پيشرفته و کشورهاي درحال توسعه و جهان سوم، روز به روز عميق تر مي شود. اين روند سبب شده است که اگر در قرن بيستم سخن از جهان پيشرفته و جهان در حال توسعه بود، امروز اين مفهوم در قالب جهان فوق پيشرفته و برخوردار از علوم "هاي تک"، ( HIGH TECH ) نمود يافته و به عنوان يک واقعيت در جهان، خود نمايي مي کند. در واقع شمار زيادي از كشورهاي جهان، با اين بي عدالتي و نابرابري روبرو هستند.
جايگاه ايران در زيست فناوري
زيست فناوري پس از تکنولوژي اطلاعات به عنوان موج دوم اقتصاد دانش محور شناخته شده که فرصت هاي جديد براي جامعه و اقتصاد ايجاد مي کند. ميزان ارزش افزوده اين فناوري از 5/138 ميليارد دلار در سال 2004 به 3/216 ميليارد دلار در سال 2008 رسيده است . کاربرد اين فناوري در سال 2008 در حوزه هاي سلامت و پزشکي، تامين کننده خدمات، کشاورزي و غذايي، خدمات تکنولوژي و فرآيندهاي صنعتي و محيط زيست است.
کسب رتبه نخست توليد واکسن و سرم در خاورميانه از طريق توليد بيش از 3 ميليارد دز واکسن انساني و دامي در 65 نوع مختلف از دستاوردهاي محققان در زيست فناوري است. ضمن آنکه در بخش زيستفناوري کشاورزي موفق به ثبت 12 اختراع در 3 سال گذشته و آمادگي براي معرفي حداقل يک گياه تراريخته (پنبه) شديم.
توليد داروهاي ايمود (IMOD) براي مقابله با ايدز، داروي سينووکس (Cinnovex) براي درمان MS، آنژي پارس (Angipars) براي درمان زخم پاي ديابتي، داروي نوترکيب "اينترفرون گاما-ب1" انساني با نام تجاري "گاماايمونکس”، داروي نوترکيب "پگيليتد اينترفرون" با نام تجاري پگافرون براي درمان هپاتيت C و راه اندازي بزرگترين مجتمع توليد داروهاي نوترکيب در منطقه غرب و جنوب غربي آسيا ازديگر پيشرفتهاي زيست فناوري پزشکي و دارو در کشور بوده است. توليد فاکتور رشد فيبروبلاستي (کاربرد پژوهشي) ساليانه 500 ميليون تومان، اينترفرون بتا A1 (رسيژن) ساليانه 52 ميليون دلار، اريتروپوئيتين بتا ساليانه 5/7 ميليون دلار، اينترفرون گاما ساليانه 2/1 ميليون دلار و HGH ساليانه 12 ميليون دلار صرفهجويي ارزي به همراه دارد.
ايران در توليد مقالات در 7 ماه اول سال 2010 در دنيا در رتبه 19 قرار دارد.
ارزش محصولات زيست فناوري در ايران در سال 2010 يک ميليارد دلار بود و پيش بيني مي شود اين ميزان در سال 2015 به سه ميليارد دلار برسد. در سال 2010 ، 100 محصول زيست فناوري در کشور توليد شده است که بر اساس پيش بيني هاي صورت گرفته اين ميزان تا سال 2015 به 150 محصول افزايش مي يابد. در سال 2010، 140 شرکت خصوصي در زمينه زيست فناوري فعاليت داشتند که در سال 2015 اين رقم به 400 شرکت افزايش خواهد يافت. در حال حاضر دو هزار و 30 دانشمند و حدود دو هزار دانشجو در عرصه زيست فناوري در حال تحقيق و تحصيلند که در سال 2015 اين رقم نيز به ترتيب به پنج هزار و چهار هزار نفر افزايش مي يابد. ايران در زمينه زيست فناوري در سال 2010 رتبه دوم در منطقه را دارا بود که اميدواريم به زودي به رتبه نخست در منطقه دست يابد. محققان ايراني در چهار حوزه زيست فناوري در پزشکي ، غذا و کشاورزي ، صنعتي، محيط زيست و دام و دامپزشکي فعاليت مي کنند. مقالات منتشر شده محققان ايراني به زبان انگليسي در سال 2010 بيش از 320 مورد بود که با اين تعداد ما در بين 20 کشور منطقه مقام دوم را کسب کرديم.
توليد محصولات کشاورزي - غذايي در کشور به روش زيستي مانع از ارزبري شده است بازار هدف اين محصولات در حال حاضر بازارهاي معطوف به بازارهاي داخلي است و بر اساس برنامه پنجم قصد داريم به بازارهاي خارجي معطوف شويم .
قرن بيست و يكم، قرن زيست فناوري نام گرفته است و كشورهاي دنيا دستيابي به پيشرفت هاي مهم در تمامي زمينه هاي اين فناوري را در برنامه هاي خود قرار و بودجه كلان به آن اختصاص داده اند. در سال 2010 رتبه ما 18 جهان بود كه با لطف و تلاش محققان ايراني در پايان سال 2011 به رتبه 14 جهان دست يافتيم. زيست فناوري از جمله علوم استراتژيكي است كه مي تواند زندگي و آينده بشر را متحول كند.از اين رو بايد به سمت تسلط بر اين دانش برويم و برنامه ريزي منسجمي براي عملياتي كردن آن ها بيابيم.
ايران يک درصد توليد علم زيست فناوري در جهان را داراست و در منطقه نيز حدود 25 درصد توليدات از آن ايران است.
خوشبختانه كشور ما در سال 2011 با رشد 20 درصدي در توليد علم كه بالاترين نرخ رشد در جهان است، با بيش از 17 هزار مقاله علمي، در رتبه بيستم جهان قرار گرفته كه بسيار حائز اهميت است.
در زمينه زيست فناوري با سهم يك درصدي از توليدات علمي زيست فناوري جهان و 25 درصدي توليدات علمي زيست فناوري در منطقه، توانستيم از رتبه 18 جهاني در سال 2010 ، به رتبه 14 جهان در سال 2011 ارتقا يابيم.
سهم 30 درصدي علوم پزشكي از توليدات علمي ايران، گواه اين مدعاست كه پزشكي كشورمان ـ كه در زمره قدرت هاي نوظهور جهان محسوب مي شود ـ طي سال هاي اخير پيشرفت چشمگيري كرده و توانسته با طي مسيري پرفراز و نشيب و بتدريج به استناد پايگاه معتبر علمي اسكوپوس به جايگاه هجدهم جهان دست يابد. ايران كه در سال هاي نه چندان دور يعني سال 2008 ميلادي در رتبه بيست و چهارم دنيا قرار داشت؛ در حال حاضر با تكيه بر محققان جوان خود، جزو 20 كشور برتر جهان در زمينه توليدات علمي در زمينه پزشكي است.
از جمله اين دستاوردها در كسب دانش فني، توليد برخي داروها با فناوري بالابخصوص در بخش بيوتكنولوژي است. يكي از مهم ترين آنها ساخت و توليد نخستين نانوداروي تزريقي ضدسرطان خاورميانه، با نام تجاري «سينا دوكسوزوم» است كه نوعي آنتي بيوتيك قابل استفاده در انواع سرطان ناحيه شكمي است. «سينا دوكسوزوم» كه مشابه داروي خارجي «داكسيل» داروي شيمي درماني تزريقي است، به مدت 13 سال در انحصار يك شركت آمريكايي بوده و با قيمت بالا(ويال هاي 20 ميلي گرم در 10 سي سي 700 هزار تومان و ويال 50 ميلي گرم در 25 سي سي يك ميليون و 700 هزار تومان) در كشور به فروش مي رسيد و در بسياري از مواقع بيماران قادر به تهيه اين نانودارو نبودند، اما در حال حاضر با كسب دانش فني توليد اين نانودارو، امكان تهيه دارو با هزينه هاي بسيار پايين تر و با پيش بيني كمتر از نصف قيمت نمونه خارجي، براي بيماران فراهم شده است. نانوداروي ضدسرطان ايران، در درمان سرطان هاي سينه، تخمدان، مولتيپل ميلوما و كاپوسي ساركوماي همراه در بيماران مبتلابه ايدز استفاده مي شود و درمان و اثربخشي آن در ساير سرطان ها نيز در حال بررسي است.
همچنين در سال 90 ما شاهد رونمايي از 6 داروي جديد بيوتكنولوژيك ايراني شامل 2 قلم داروي نوتركيب و 4 نوع ماده اوليه دارويي در قالب طرح كلان ملي فناوري «توليد داروهاي وارداتي» بين معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بوديم. اين داروها شامل «سالمترول» (Salmeterole) براي درمان بيماري هاي تنفسي و آسم، «ريلوزول» (Riluzole) با كاربرد در درمان ALS (نوعي بيماري سيستم عصبي)، «لتروزول» (Letrozol) براي مهار «آروماتاز» و كاربرد در درمان سرطان پستان، «زولدرونيك اسيد» (Zoledronic acid) براي پيشگيري از استئوپروز (پوكي استخوان) و نيز درمان بيماري پوستي پاژه، «فاكتور هفت انعقادي خون براي درمان بيماران هموفيلي و نيز «توكسين بوتولينومA » براي درمان پوست و زيبايي است.
براساس گزارشهاي تقريبا مشابه چندين پايگاه معتبر جهاني از جمله اسكوپوس (scopus)، تامسون رويترز(Thomson reuters)و مجله علمي معتبر نيچر(Nature) ايران در سال???? رشد قابل توجه و درخشاني در زمينه توليد و انتشار مقالات علمي در مجلات معتبر جهاني داشته است. به گزارش نيچر ايران با توليد ??هزار و ??? مقاله در رده بيستم جهان از اين حيث قرار دارد. كسب عنوان بيشترين رشد علمي دنيا توسط ايران موفقيت بزرگي است كه نبايد به سادگي از كنار آن گذشت.براساس همين گزارش كه به تفكيك به بررسي جزئيات علمي تمامي كشورها از اين حيث پرداخته است كشورهاي آمريكا با ???هزار مقاله(?/??درصد)، چين با ???هزار و ??? مقاله (??/? درصد ) و انگلستان با ??هزار و ?? مقاله، رتبههاي اول تا سوم جهان را بهخود اختصاص دادهاند.
بعد از ايران که با رشد ?? درصدي رتبه نخست توليد علم را در سال ???? داشته چين با ?? درصد، کره جنوبي با ?? درصد، انگلستان با ? درصد و آمريکا با سه درصد رشد علمي مکانهاي بعدي را کسب کردهاند.
اسناد موجود حاکي از آن است که در رژيم گذشته هيچ اختراع و ابتکارقابل توجهي در ايران به ثبت نرسيده است،اما بعد از انقلاب تا سال831?فقط هفت هزار اختراع و ابتکار علمي در کشورمان و در سال7831ماهانه هزار اختراع ثبت شده است.اين وضعيت نشان مي دهد رژيم وابسته و خودباخته گذشته نه تنها به شکوفايي استعدادهاي ملي توجهي نداشته،فقط به مصرف ايدهها و الگوهاي وارداتي از غرب تکيه داشته است.پس از پيروزي انقلاب،اعتماد به نفس،خودباوري،غيرت ديني و ملي،استقلال و خوداتکايي،بازيابي و بازتوليد تمدن ديرينه اسلامي و ايراني با روحيه انقلابي در جوانان کشور شکوفا شده است.
توليد مجتمع هاي سوخت استاندارد و كنترلي راكتور تحقيقاتي تهران از دستاوردهاي مهم هسته اي بود كه در سال 90 در مراسمي با حضور 'محمود احمدي نژاد' رييس جمهوري اسلامي ايران اعلام شد. سوخت 20 درصدي توليد شده در ايران در قالب صفحه هاي سوخت ايراني در مراسمي با حضور رئيس جمهور در رآکتور 5 مگاواتي تهران کار گذاشته شد.سوخت هسته اي با غناي 20 درصد در مجتمع سوخت راکتورهاي هسته اي اصفهان توليد و اکنون پس از طراحي فني و رعايت استانداردهاي ايمني تحت نظر کارشناسان آژانس بين المللي انرژي اتمي جهت بهره برداري به راکتور تهران منتقل شده است. در ابتدا کليه آزمون هاي لازم با نمونه تک صفحه سوخت اورانيوم طبيعي و 20 درصد بطور کامل انجام و پس از طي مراحل عملياتي لازم و اطمينان از عدم نشت سوخت اقدام به توليد اولين مجتمع سوخت صفحه اي مورد نياز راکتور تهران با غناي 20 درصد شد.در نهايت پس از انجام آزمون هاي مورد نياز ابعادي، مکانيکي و عملکردي نظير اندازه گيري زمان سقوط ميله هاي کنترل در هوا و آب امروز جهت تعيين ميزان راکتيويته مثبت و نيز تعيين نقطه بحرانيت در قلب راکتور تهران بارگذاري شد.با راه اندازي خط توليد اين مجتمع سوخت و بهره برداري در راکتور تهران کليه راديوداروهاي مورد نياز کشور در داخل تامين و از خروج ارز جلوگيري خواهد شد.
در حال حاضر 140 داروي نوترکيب و مهم که براي درمان بيماريهاي صعبالعلاج ميباشد، در جهان توليد ميشود که 12 نوع آن در ايران ساخته شده است . اگر در گذشته بحث توليد اين نوع داروها به ميان ميآمد، کسي باور نميکرد که روزي ملت ايران بتواند به اين مهم دست پيدا کند. واقعيت اين است که اصل شبکه دارويي و تجهيزات پزشکي دنيا در اختيار گروه معدودي است و نقل است که پشت پرده آن رژيم صهيونيستي قرار دارد و خيلي وقتها بيماريهايي از سوي اين شبکه و گروهها منتشر ميشود، تا بتوانند به واسطه آن، داروهاي خود را بفروشند. به عنوان مثال؛ در مراکز بي بندوباري جهان بيماريهاي صعبالعلاج يا وجود ندارد يا کم است اما در کشورهايي که بيشتر رعايت ميکنند، اينگونه بيماريها بيشتر رواج دارد و نميتوان قبول کرد که اين يک حالت طبيعي و عادي است. توليد و انتشار ميکروب بيماري در آزمايشگاهها يک جنگ بيولوژيک است که با برنامهريزي دقيق و مرحله به مرحله در حال اجراست.امروز بايد تلاش کنيم تا در توليد دارو و تجهيزات پزشکي به صدر دنيا برسيم و اين موضوع نه تنها به ملت خودمان بلکه به تمام ملتهاي جهان کمک خواهد کرد تا از سيطرهي مافياي دارويي نجات يابند.
رئيس جمهور با بيان اينکه انتظار داريم فاصله زماني توليد داروهاي جديد کوتاهتر شود، گفت: اميد است با تلاش دانشمندان و محققان کشورمان بتوانيم سالانه بيش از 10 داروي جديد در کشور توليد کنيم که در اين راستا دولت علاوه بر پيگيري، پشتيبانيهاي لازم را نيز انجام خواهد داد.
پيش از انقلاب فقط 15 درصد داروها را توليد ميكرديم اما الان به 96 درصد رسيدهايم كه بيشترين سطح خودكفايي را در كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا داريم. در حال حاضر براي واردات 4 درصد دارو، 30 درصد ارز حوزه سلامت را استفاده ميكنيم در صورتي كه براي توليد 96 درصد داروها كمتر از 70 درصد پرداخت ميكنيم و سالانه 100 ميليون دلار دارو به 30 كشور صادر ميكنيم. از مجموع 2 هزار و 500 قلم دارويي كه در كشور توليد ميشود بيش از 2 هزار قلم دارو را خودمان فرموله كرديم و اين يكي از افتخارات كشور محسوب ميشود. در سال 90 شاهد بهرهبرداري از 8 كارخانه توليد داروهاي نوتركيب بوديم كه اين داروها به مرحله توليد صنعتي نزديك شدهاند. توليد داروهاي جديدي که در سال 90 رونمايي شدند نشانه برتري ايران در زمينه توليد داروهاي بيوتکنولوژي، ضد سرطان و پپتيک در دنياست به خصوص فاکتور ? نوترکيب که اکنون ايران دومين توليدکننده آن در دنياست. سالمترول براي بيماران ريوي، زولندرونيک براي پوکي استخوان ناشي از سرطان، فاکتور ? نوترکيب براي هموفيلي ها، ريلوزول براي بيماريهاي عصبي، لتروزول براي سرطان سينه ? دارويي بودند که در سال گذشته توليد آنها در کشور رونمايي شد.
در روش تراريخته، دانشمندان سعي ميکنند با ايجاد تغييرات ژنتيک در حيوانات، از توليدات آن حيوان در ساخت داروهاي خاص استفاده کنند. حيوانات تراريخته حيواناتي هستند که در سيستم ژنتيک آنها تغييراتي ايجاد شده است؛ بهگونهاي که ميتوان آنها را بهمنظور اهدافي مانند توليد دارو يا ساير اهداف، مورد استفاده قرار داد. ايران تاکنون توانسته است گوسفند تراريخته به نام رويانا، بز تراريخته به نام حنا و گوسالههاي تراريخته به نام بنيانا و تامينا توليد کند.يکي از زمينههاي بسيار مهم در زيست فناوري، توليد حيوانات تراريخته يا بيوآکتورهاست، به اين معني که بتوان مولکولهاي پروتئيني ارزشمند گونههاي ديگر از جمله انسان را در شير يک دام مثل بز و گاو توليد کرد. اين پروژه طي 3 مرحله، شامل توليد حيوان (IVM-IVF)، حيوان شبيهسازيشده و سرانجام حيوان تراريخته قابل انجام است.
تولد رويانا نخستين گوسفند شبيهسازي شده در ايران، نخستين گام موفقيت آميز کشور در راه شبيهسازي بود و بعد از آن تولد نخستين بزغاله شبيهسازي شده با نام حنا که در توليد آن تکنيکها و تکنولوژيهاي نوين به کار رفته در رويانا، بهينه شده بود و دومين گام موفقيت آميز پژوهشگران ايراني در عرصه شبيهسازي بود. رويانا مهرماه ???? متولد شد و 2 سال و نيم بعد، حنا نخستين بزغاله شبيهسازي شده ايران، در پايگاه تحقيقاتي علوم سلولي اصفهان پژوهشکده رويان به دنيا آمد. در تکميل اين حلقه علمي، با اعلام تولد بنيانا نخستين گوساله شبيهسازي شده در خاورميانه، در بيستم تيرماه ???? آخرين و مهمترين حلقه توانمنديهاي دانش جنينشناسي در جهت نيل به اهداف بزرگ بيوتکنولوژي دارويي و زيستي در کشور کامل شد.
کارخانه توليد داروهاي بيوتکنولوژي ريوژن زيست داروي ايران نهمين کارخانه از اين نوع در دنيا از جهت وسعت و سرمايه گذاري بوده و پس از تنها کارخانهاي که در دانمارک عامل خوني «فاکتور 7» ويژه بيماران هموفيلي را توليد مي کند، دومين کارخانه از اين نوع در دنيا است که در حال حاضر براي 60 نخبه و تحصيل کرده عرصه دارويي کشور و 500 نفر ديگر اشتغال ايجاد کرده است.
دومين خط توليد داروي درمان بيماران هموفيلي در جهان و همچنين مدرن ترين خط توليد نسل جديد داروهاي بيوتکنولوژي سال گذشته هم زمان با ايام مبارک دهه فجر با حضور رئيس جمهور در شهر گرم دره استان البرز افتتاح شد. توليد فاکتور ? خوني در کشور سالانه ?? ميليون دلار صرفه جويي ارزي به همراه دارد. اين سايت در محل شرکت «آريوژن زيست دارو» همچنين نهمين کارخانه توليد آنتي بادي هاي دارويي از جمله داروي هرسپتين(ضدسرطان سينه)، ليتوکسي مپ(درمان سرطان خون)، داروي درمان روماتيسم(امبرل) و داروي درمان سرطان روده (الستين) در دنياست که توليد اين داروها نيز سالانه بيش از ??? ميليون دلار صرفه جويي ارزي به ارمغان مي آورد.
در حال حاضر داروهاي نوترکيب به عنوان نسل جديد داروها در دنيا شناخته مي شوند که از نظر اثربخشي در درمان بيماري هاي مختلف بسيار تاثيرگذار هستند و از سوي ديگر توليد اين داروها فناوري بالايي را طلب مي کند و خوشبختانه موفق شديم طي سال هاي اخير دانش فني توليد بخشي از اين داروها را که به طور عمده وارداتي بوده است، به دست آوريم و امروز شاهد راه اندازي خط توليد اين داروها باشيم. توليد داروهاي بيوتکنولوژي سالانه بيش از ??? ميليون دلار صرفه جويي ارزي به همراه دارد
وختگذاري اورانيوم با غناي «?? درصد» در رآکتور تحقيقاتي تهران و دستيابي به فناوري هستهاي براي توليد اورانيوم غنيشده با غناي ?? درصد گامي ديگر در جهت تکميل چرخه صلحآميز هستهاي است و سوختگذاري راکتور تهران نيز گام نهايي کشورمان در توليد و استفاده از فناوري هستهاي است.ما رآکتوري داريم که با سوخت 20 درصدي راديو دارو توليد ميکند. اين سوخت در حال اتمام بود و ما به آژانس اطلاع داديم و طبق قانون، اعضاي اين شورا موظف به ارائه اين سوخت بر اساس قيمت آن بودند اما برخي اعضا شرايطي براي تامين اين سوخت تعيين کردند و ما هم نميتوانستيم براي راديوداروها که نياز بيماران ماست شرايط آنها را بپذيريم. به همين دليل هم تصميم گرفتيم که اين سوخت را توليد کنيم. هم اکنون هم اعلام کردهايم اگر اين سوخت را به ما بدهند، توليد آن را متوقف خواهيم کرد.ما به حمد خداوند دستاوردهاي بزرگي را در زمينه توليد نسل هاي جديدي از سانتريفيوژ ها محقق کرده ايم اما فعلا همه آنها در مرحله آزمايش بسر مي برند و ممکن است مرحله آزمايش ظرف يک تا سه سال طول بکشد تا اينکه به درجه اي برسيم که بتوانيم توليد را به شکل صنعتي انجام دهيم.
جزئياتي از پيشرفت ايران در فناوري فضا
پس از پرتاب ماهواره اميد و دريافت اطلاعات توسط آن محققان ايراني با تلاش بيشتر در حوزه علوم فضا گام برمي دارند به طوريکه در آينده نزديک شاهد دستاوردهاي جديدي چون پرتاب ماهواره مصباح، پرتاب راکت کاوشگر3، انتقال موجود زنده به فضا، ساخت کپسول زيستي و ... خواهيم بود. ماهواره مصباح از سالها پيش در کشور ساخته شده است و در حال حاضر در نوبت پرتاب در داخل کشور قرار دارد. در زمينه اعزام فضانورد به فضا نيز برنامه هايي در دست مطالعه است و اجرايي کردن اين پروژه نيازمند راهبردهاي ملي است. در حال حاضر اين پروژه در فاز مطالعاتي قرار دارد که اميدواريم با تصميماتي که در اين زمينه گرفته مي شود در آينده نزديک اين پروژه اجرايي شود.
هدف از ساخت و پرتاب راکتهاي کاوشگر، ارسال محموله اي به فضاي ماوراء جو براي اهداف تحقيقاتي و پژوهشي است. اولين پرتاب راکت کاوشگر به دليل بروز مشکلاتي در بخشهاي سازه اي بود. براي پرتاب دومين راکت کاوشگر اقداماتي چون طراحي محموله الکترونيکي، طراحي سيستم جدايش راکت، طراحي سيستم بازيابي، اتصال راکت به دو پرتاب کننده مختلف، تست و آناليز و فرماندهي ميدان پرتاب با همکاري محققان داخلي انجام شد. راکت کاوشگر 2 شامل قسمتهايي چون زير سيستمهاي تامين توان، زير سيستم GPS، سيستم بازيابي و سنسورها است. قبل از انجام پرتاب نهايي کليه قسمتهاي آن تست و آناليز شد و با موفقيتهايي که به دست آورديم توانستيم پرتاب نهايي را انجام دهيم. پس از پرتاب موفق دومين کاوشگر کشور متخصصان پژوهشگاه هوا و فضا خود را براي پرتاب سوم با اهداف پژوهشي آماده مي کنند
پيشرفت هاي نظام جمهوري اسلامي در علوم هوا وفضا
1. ماهواره ملي اميد که بيش از 130 فرمان مخابره شده از زمين را باموفقيت انجام داد.2. بهينه سازي اشکال مقاطع بال هواپيما توسط پژوهشگران دانشکده هوا فضا دانشگاه صنعتي اميرکبير که کاهش مصرف سوخت وافزايش سرعت هواپيما وکم کردن مسافت فرود وبرخاست هواپيما طراحي وساخت بالگرد سبک بدون سرنشين "پروان" با قابليت انجام ماموريت شناسايي ،تصويربرداري هوايي،رله مخابراتي وبازديد خطوط انتقال نيرو سکوهاي نفتي کمک به نيروهاي امدادي و ... توسط دانشجويان مبتکر دانشگاه صنعتي امير کبير4. ماهواره ملي (طلوع) با قابليت تصويربرداري تک طيفي ذخيره وارسال داده هاي تصويري به ايستگاه هاي زميني 5. ماهواره ملي (مصباح 2) از نوع ماهواره هاي مخابراتي که در باند يو اچ اف کار مي کند با قابليت ذخيره وبازيابي اطلاعات جمع آوري وپخش داده ها روي مناطق وسيع وپراکنده خواندن از راه دور وناوبري6. ساخت موتور ماهواربرسيمرغ توسط متخصصان هوا فضاي کشور:اين موتور از ترکيب چهارموتور 32تني تشکيل شده است مي تواند ماهواره هايي با وزن 700کيلوگرم را در مدار 1000کيلومتري زمين قرار دهد.7. ساخت نخستين ماهواره دانشجويي با نام نويد علمم وصنعت با ماموريت تصوير برداري از زمين با وضوح تصوير 750 متر،مبتني بر روش چهارچوبي وبه صورت تک باند.
ماموريت اصلي ماهواره ملي طلوع، تصويربرداري تک طيفي با تفکيکپذيري 50 متر و ذخيره و ارسال دادههاي تصويري به ايستگاههاي زميني دريافت تصوير است که به اين منظور با ايستگاههاي زميني تلهمتري، ردگيري و فرمان و مرکز کنترل طرح قابليت تبادل داده هاي پايش و کنترل ماهوارهاي دارد.
با توجه به ويژگيهاي تصاوير ماهوارهاي طلوع ميتوان کاربردهايي همچون نقشهبرداري زمين در مقايس بزرگ، مطالعه و بررسي حوضچههاي آبي و دريا، مشاهده و ارزيابي تخريب منابع انساني، بررسي علوم کشاورزي، جنگلي و نظاير آن را براي اين تصاوير برشمرد.مدار ماهواره طلوع از نوع ارتفاع پايين دايروي به ارتفاع مدار بيش از 500 کيلومتر است و 2 سال عمر مفيد براي آن پيشبيني ميشود. انرژي اين ماهواره را نيز آرايههاي خورشيدي بر روي بدنه و باتريهاي ثانوي تامين ميکند.
ماهواره ملي مصباح2 از نوع ماهوارههاي مخابراتي است که در باند يو.اچ.اف کار مي کند. ماموريت اصلي اين ماهواره ذخيره و بازيابي اطلاعات، جمعآوري و پخش دادهها روي مناطق وسيع و پراکنده، خواندن از راه دور و ناوبري است.هدف از توسعه طرح مصباح2 کسب دانش فني، تحليل، ساخت و آزمايش ماهوارهاي به صورت بومي، دستيابي به فضا از طريق طراحي و پرتاب يک ماهواره نزديک به زمين و ايجاد يک شبکه ارتباطي ماهوارهاي براي ارتباط با کاربران در مناطق دورافتاده ايران يا ديگر نواحي جغرافيايي دنياست.
ماهواره نويد علم و صنعت نخستين ماهواره علمي دانشجويي کشور است که به صورت بومي ساخته شده و ماموريت آن، تصويربرداري از زمين با وضوح تصوير 750 متر مبتني بر روش جاروبي و به صورت تک باند است.
نمونه مدل اوليه ماهوارهبر سيمرغ که در ايران طراحي و ساخته شده؛ قادر است با استفاده از نصب جديد و پيشرفته موتورهاي سوخت مايع، انرژي لازم را براي قرار دادن ماهوارههايي تا وزن 100 کيلوگرم در مدار پانصد کيلومتري زمين تامين کند.موتور ماهوارهبر سيمرغ از ترکيب چهار موتور 32 تني تشکيل شده و مي توان از آن در ماهوارهبرهايي با قدرت زيادتر در آينده استفاده کرد. اين موتور ميتواند ماهوارههايي با وزن 700 کيلوگرم را در مدار هزار کيلومتري زمين قرار دهد.
«رصد»، نخستين ماهواره تصويربرداري ايران است که تمامي مراحل طراحي، ساخت، تجميع، تست و آمادهسازي آن در داخل کشور و توسط متخصصان داخلي صورت گرفته است. توپولوژي و ساخت ايستگاههاي زميني ماهواره «رصد» به گونهاي طراحي شده که بيشترين دسترسي به ماهواره را جهت دريافت اطلاعات و ارسال فرامين کنترل فراهم ميکند. «رصد» 15.3 کيلوگرم وزن داشته که براي تزريق در مداري با ارتفاع 260 کيلومتر طراحي شده و ميتواند در هر شبانه روز 15 بار به دور زمين بچرخد. اين دومين ماهوارهبر ساخت جمهوري اسلامي ايران است که ميتواند ميکروماهواره 16 کيلوگرمي را تا ارتفاع 260 کيلومتر از سطح زمين قرار دهد. طول اين ماهوارهبر 22 متر، قطر آن 1.25 و وزن آن 26 تن است.
رئيسجمهور با بيان اينکه فرستادن انسان به فضا از جمله برنامههاي دولت در زمينه توسعه تکنولوژي هوا و فضا است، خاطر نشان کرد: چندي پيش موجودات زندهاي را به همراه کاوشگري به فضا فرستاديم و براساس برنامه سازمان فضايي، فرستادن انسان به فضا در سال 1403 هجري شمسي پيشبيني شده بود. اما دولت برنامهريزيهايي را انجام داده تا در سال 1396 انسان را به فضا بفرستيم که اين اتفاقي عظيم در معادلات دنيا است زيرا ، حضور انسان ايراني در فضا به معناي تسلط ايران بر فضاست.
«بحث ماهواره مشترک کشورهاي اسلامي با نام «بشارت» در اجلاس سازمان کنفرانس اسلامي مطرح شد و کشورهاي اسلامي اظهار علاقه کردند. به دنبال آن، ايران با تعريف ماموريت و تدوين مشخصات اوليه، اين اطلاعات را به صورت نامه چرخشي براي کشورهاي اسلامي ارسال کرد. گامهاي بعدي اين است که کشورها آن را مطالعه کرده و با نيازمنديهاي خود تطبيق دهند و طي جلسات کارشناسي، تعريف ماموريتها نهايي شود تا بر اساس آن گامهاي بعدي طراحي و مراحل ساخت صورت گيرد».
قرن بيست و يکم ، قرن فناوري نانو بشمار مي رود . قرن نانو ، قرن سلامتي ، صرفه جويي و آرامش مي باشد . نانو نه يک ماده است نه يک جسم ، فقط يک مقياس است ، نانو يک ميلياردم متر است ، به اندازه اي کوچک که ديده نمي شود اما تاثير شگرفي در زندگي انسان دارد . فناوري نانو منحصر به يک رشته خاص نيست ، بلکه موضوعي ميان رشته اي است ، يعني به علوم مختلف وابسته است و با استفاده از پيشرفت هاي علوم مختلف مي توان به پيشرفت هاي فناوري نانو دست يافت . بنابراين کاربردهاي متفاوتي را مي توان براي اين فناوري متصور شد . مانند کاربردهاي الکترونيکي ، پزشکي ، زيستي و … که از نظر رشته اي ارتباط خاصي با يکديگر ندارند . لذا ممکن است فناوري نانو رشته اي کاملا گسسته به نظر آيد که موضوعات آن هيچ ارتباطي با هم ندارند .در واقع فناوري نانو نگرشي جديد به علوم مهندسي است که توانسته با تاثيري شگرف ، باعث به وجود آمدن مواد جديدي شود و يا خواص مواد شناخته شده قبلي را به طور کامل عوض کند .جايگاه علمي ايران در نانو در حال حاضر رتبه 15 جهان است که تا چهار سال آينده جز 10 کشور نخست مي شود. اين درحالي است که رتبه علمي ايران در سال 2003 ميلادي 51 بود که در نيمه نخست سال 2009 ميلادي با افزايش مقالات علمي مطابق با استانداردهاي بين المللي 35 پله صعود کرد.در واقع نانو تکنولوژي فهم و به کارگيري خواص جديدي از مواد و سيستم هايي در اين ابعاد است که اثرات فيزيکي جديدي - عمدتا متاثر از غلبه خواص کوانتومي بر خواص کلاسيک - از خود نشان ميدهند. از اين رو نانوفناوري يک دانش به شدت ميانرشتهاي است و به رشتههايي چون فيزيک کاربردي، مهندسي مواد، ابزارهاي نيم رسانا، شيمي ابرمولکول و حتي مهندسي مکانيک، مهندسي برق و مهندسي شيمي نيز مربوط ميشود. در کشور ما نيز در مورد فناوري نانو يک سند راهبرد توسعه فناوري نانو تدوين شده که يک سند 10 ساله است و در شوراي عالي انقلاب فرهنگي و هيات دولت به تصويب رسيده است. يکي از مهمترين اهداف ارايه شده در اين سند اين است که تا سال 2015 ميلادي در تمام حلقه هاي زنجيره فناوري نانو از توسعه منابع انساني، توليد علم ، توسعه تکنولوژي و توليد محصولات نانو ميان 15 کشور برتر جهان قرار بگيريم . از آنجايي که اين سند با يک حوزه تکنولوژي کاملا پويا مواجه است در نتيجه نمي تواند سندي ايستا و ايستاتيک باشد بلکه بايد سندي پويا را طراحي کرد چرا که در اين بازه زماني10ساله تغيير و تحولات بسياري در حوزه فناوري هاي نوين بروز مي کند. در آينده بيش از50 درصد داروها ، داروهاي نانويي خواهند بود که داروهايي هدفمند و هوشمند هستند. اگر امروز صنعت دارويي کشور ما به فناوري نانو توجه نکند در آينده داروهاي امروزي بازار نخواهند داشت و مردم ما در آينده هزينه گزافي را بابت بي توجهي امروز صاحبان صنايع دارويي کشور پرداخت مي کنند . امروز نانو در صنايع کشاورزي، محصولات غذايي، پوشاک، نساجي،خودرو، نفت و پتروشيمي، آب و محيط زيست، ساختمان و به طور کلي تمامي صنايع کاربرد دارد.چنان چه نمي توان صنعت و يا حوزه اي را پيدا کرد که متاثر از فناوري نانو نباشد. 10 محصول برتر معرفي شده ، نشان از پيشرفت قابل توجه در صنايع ورزشي، آرايشي و پوشااك دارد. اين پيشرفتها بيشتر در سنتزنانوكپسولسازي و صنايع غذايي نيز هست که به تازگي رخ داده است.در سالها ي اخير محصولات واقعي بسياري با اين دانش جديد- نانوفناوري- توليد و به بازار عرضه شدهاند. به طوري كه گزارش امسال Nanotech Product Guide - که توسط سايتهايي که در حوزه فناوري هاي نوين تحقيق و پژوهش ميکنند تهيه شده است - پر از كالاهاي مصرفي مفيد و جالب توجه است که افراد را شوكه ميکند.
توليد انبوه موشک قيام، نخستين موشک بدون بالک کشور نشان از خودکفايي جمهوري اسلامي ايران در توليد انواع موشک بود. موشک قيام 1 بشکلي طراحي شده که امکان شناسايي توسط سامانه هاي ضد موشکي دشمن را کاهش ميدهد و حذف بالکها در اين موشک موجب گرديده ضمن دستيابي به سرعت بيشتر در عمليات، زمان آمادهسازي موشک براي شليک کاهش چشمگير و مکان شليک را متنوع کند.اين موشک قادر است اهداف مورد نظر را با دقت بسيار بالا مورد اصابت قرار دهد.
در ايام سالروز حماسه فتح خرمشهر، نخستين و مرتفعترين دستگاه کامل حفاري چاههاي نفت و گاز در خشکي که توسط متخصصان وزارت دفاع در مجتمع صنعتي فجر شيراز سازمان صنايع دفاع طراحي و ساخته شده بود، در شيراز مورد بهرهبرداري نمادين قرار گرفت و به شرکت ملي حفاري ايران تحويل داده شد.با بهرهبرداري از اين دستگاههاي کامل حفاري چاههاي نفت و گاز، نياز کشور در اين حوزه تامين و عرصههاي جديد در ساخت و تامين تجهيزات صنعت نفت در کشور رقم خواهد خورد.
ماهوارهبر سفير توانست ماهواره رصد را در ارتفاع بالاي 260 کيلومتر در مدار به صحت تزريق کند، اين عمليات پس از انجام مراحل مختلف يعني جدايش مرحله اول، جدايش مرحله دوم، کليه مراحل ديگر را به خوبي پشت سر بگذارد.اين ماهواره عليرغم کوچکي، تمام خصوصيات يک ماهواره بزرگ را داشته و از قابليت تصويربرداري نيز برخوردار است.فرستنده و گيرندههاي لازم در برد اين ماهواره پيشبيني شده، داراي رنجينگ فرستنده و کنترل دما بوده و قابليت کنترل موقعيت خود در موقعيت اکتيو و پسيو را دارند.ماهواره رصد ميتواند هم با گراديانبوم جاذبه به شکل پسيو خود را کنترل کند و هم با چرخشگر مغناطيسي ميتواند موقعيت خود را تثبيت کند.پانل خورشيدي به ماهواره رصد اين ويژگي را داده تا بتواند توان خود را از خورشيد بگيرد.
موشک قادر از نوع موشکهاي کروز دريايي با برد حدود 200 کيلومتر است که با قابليت بالاي تخريب ميتواند عليه اهداف دريايي از جمله ناوچه ها و ناوهاي جنگي و همچنين اهداف ساحلي دشمن مورد استفاده قرار گيرد.ارتفاع کروز پايين، قابليت تخريب بالا، وزن و ابعاد کم و همچنين دقت بالا از جمله ويژگيهاي موشک قادر است. اين موشک قابل شليک از ساحل به کشتي بوده که با تجهيز مرزهاي دريايي کشور به اين موشک پيشرفته گامي مؤثر در جهت بازدارندگي، اقتدار ملي و دفاع از تماميت ارزي کشور برداشته شده است.سامانه اژدر بومي والفجر و زيرسيستمهايي که توسط متخصصان صنايع دفاعي ساخته شده با سر جنگي 220 کيلوگرمي توانايي انهدام شناور سنگين دشمن را دارد.
خط توليد انبوه راکت ضدزره به همت سازمان صنايع دفاع، به مناسبت روز صنعت دفاعي در سال 90 با حضور سردار وحيدي به بهرهبرداري رسيد.سر جنگي راکت ضدزره از نوع خرج گود است که به هنگام اصابت تا فاصله 1300 متري با نفوذ 300 ميليمتري در زره، اهداف موردنظر را منهدم مي کند. اين سلاح با خودرو قابل حمل است و همچنين به علت سبکي، فرد مي تواند آن را حمل کند.اين سلاح از سه پايه نشانهروي مستقيم، شليک ميکند و به علت سبکي، سادگي و سهولت در بکارگيري، قدرت خوب سرجنگي و سرعت و دقت اصابت بالا، نقش مهمي در رزمهاي دور و نزديک و جنگهاي منظم و نامنظم براي انهدام اهداف مورد نظر دارد.اين سلاح در عمليات هاي زميني و تاکتيکي نقش مهمي دارد، قدرت نفوذ بالا و دقت بسيار بالا از ديگر ويژگيهاي راکت ضدزره است، يکي از راهبردهاي اصلي وزارت دفاع در طراحي و توليد سلاح، افزايش تحرک نيروهاي مسلح است که با توليد و تحويل انبوه اين سلاح به يگانهاي عملياتي نيروهاي مسلح، تحرک عملياتي آنان به نحو چشمگيري افزايش مييابد.اين راکت 73 ميليمتري، يکي از انواع راکتهاي ضدزره است که براي انهدام تانکها، نفربرها، خودروهاي سبک زرهي، محل تجمع نفرات، انبارهاي مهمات و استحکامات دشمن طراحي و توليد شده است.
انبوه موشکهاي زمين به هواي شلمچه از سوي سازمان هوافضاي وزارت دفاع در تاريخ 13 شهريور به قرارگاه پدافند هوايي خاتم الانبياء(ص) تحويل داده شد.اين موشک برد متوسط، قابليت استفاده در برد کوتاه را نيز دارد و سرعت زياد حدود سه ماخ سرعت، قدرت درگيري موثر با هدف، مقاوم در برابر جنگ الکترونيک دشمن، مجهزبودن به فناوري روز جهان از ويژگيهاي موشک شلمچه است.سلاح هاي ضدهوايي به علت سرعت و دقت بالا از پيچيدهترين سلاحها به شمار ميروند و يکي از ويژگيهاي موشک شلمچه اين است که با سامانه مرصاد که آن هم ساخت داخل است، شليک ميشود.برد متوسط موشک شلمچه 40 کيلومتر است و موشک زمين به هواي شلمچه از نمونههاي خارجي خود پيشرفتهتر، به روزتر و آمادهتر است.
در آخرين روز از هفته دفاع مقدس و در آستانه هفتم مه 90ر، خط توليد موشک کروز دريايي "قادر"، طي مراسمي افتتاح و انبوه اين موشک توسط سازمان صنايع هوا فضاي وزارت دفاع به نيروي دريايي سپاه و ارتش تحويل شد.موشک کروز دريايي "قادردر کوتاه ترين زمان ممکن به توليد انبوه رسيد. پس از رونمايي از اين موشک برخي از رسانههاي غربي مدعي شدند اين موشک يک موشک خارجي است که ايران تنها يک فروند از آن را در اختيار دارد و با اعلام اخبار دروغ قصد داشتند اين موفقيت بزرگ را تحت الشعاع قرار دهند.اما متخصصان زبده و کارآمد سازمان صنايع هوا و فضا با توليد و تحويل انبوه موشک قادر، علاوه بر نشان دادن توانمنديهاي بالاي خود در تامين نيازمنديهاي موشکي نيروهاي مسلح کشورمان،بار ديگر غرض ورزي و دروغ بودن ادعاي رسانههاي غربي را اثبات کردند.موشک قادر از نوع کروز دريايي است و با برد حدود 200 کيلومتر و قابليت آماده سازي و واکنش سريع ميتواند اهداف دريايي از جمله ناوچهها و ناوهاي جنگي و اهداف ساحلي دشمن را منهدم کند.پرواز در ارتفاع پايين، قابليت تخريب بالا، وزن کم، دقت عمل در انهدام اهداف مورد نظر از ويژگيهاي موشک قادر است.موشک قادر قابليت شليک از ساحل و از روي شناور با کلاسهاي گوناگون را دارد و با تجهيز نيروي دريايي سپاه و ارتش به اين موشک پيشرفته توان عملياتي اين نيرو به نحو قابل توجهي افزايش خواهد يافت.
جديدترين شناورهاي گشت دريايي در سه کلاس مختلف به نيروي انتظامي تحويل داده شدند.به منظور حفظ و صيانت از مرزهاي دريايي کشور و لزوم برقراري گشتهاي ساحلي، خط توليد چند نوع از شناورهاي گشتي در سازمان صنايع دريايي وزارت دفاع ايجاد شده بود و با تعامل بسيار خوب فرماندهان نيروي انتظامي، شناورهاي توليد شده به تدريج تحويل اين نيرو ميشود.
انبوه سامانههاي توپخانه ضدهوايي سعير که در سازمان صنايع دفاع به توليد انبوه رسيده و به نيروي هوا فضا تحويل داده شد.سامانه توپ ضدهوايي که گزينه بسيار خوبي براي پوشش هوايي توپخانهاي در ارتفاع پست و متوسط قلمداد ميشود در سازمان صنايع دفاع به صورت کاملاً بومي طراحي و به توليد انبوه رسيد.از قابليتهاي اين سامانه اتوماسيون بودن آن است، سيستم عملياتي اين سامانه به گونهاي است که با مجموعه راداري و يا اپتيکي هدف را رهگيري و بصورت خودکار بدون نياز به خدمه، توانايي شليک به سمت اهداف مورد نظر را دارد.
رونمايي مهمات هوشمند "بصير"؛ اين مهمات که به صورت ليزري هدايت ميشود براي نخستين بار در کشور توسط متخصصين زبده و کارآمد سازمان صنايع دفاع طراحي و ساخته شده و قادر است اهداف مهمي همچون پلها، تانکها، ادوات جنگي مراکز فرماندهي و اهداف متحرک را با دقت بسيار بالا و به طور دقيق مورد اصابت قرار داده و منهدم کند.سيستم ليزري بکارگرفته شده در آن قادر است اهداف مورد نظر را کشف، شناسايي، موقعيت يابي و مسافتيابي کند.درگيري در مناطق کوهستاني، خاکريزهاي دشمن، اهداف متحرک، چند هدف نزديک، پناهگاههاي مستحکم دشمن و پدافند دشمن از ويژگيهاي اين مهمات است.با توليد اين مهمات فصل جديدي از ساخت سلاحها و مهمات هوشمند آغاز شده است و در حال حاضر جمهوري اسلامي ايران جزء پنجمين کشور سازنده سلاح هاي هوشمند است که با تکيه بر فناوري بومي و بدون هرگونه کمک خارجي به اين مهم نائل شده است.
افتتاح خط توليد جعبه سياه انواع هواپيما و بالگرد؛ متخصصين و نخبگان شرکت صنايع الکترونيک وزارت دفاع با تلاش، نبوغ، خلاقيت و نوآوري خود موفق شدند گام بلند ديگري در خودکفايي صنايع دفاعي کشور بردارند و با طراحي، ساخت و توليد قطعات و تسترهاي سامانههاي فرماندهي و کنترل آتش پدافند هوايي ارتفاع کم، خط بازسازي و بهينهسازي سامانههاي موجود در کشور را راهاندازي کنند.بهينهسازي اين سامانه موجب افزايش توان عملياتي در ارتفاع کم و دفاع نقطهاي از مناطق حساس و استراتژيک در مقابل هواپيماهاي جنگي، بالگردها و هواپيماهاي بدون سرنشين و همچنين موشکهاي هوا به زمين دشمن خواهد شد.جستجو و تعقيب همزمان اهداف در ارتفاع پست استفاده همزمان از جستجوي فعال راداري و غيرفعال اپتيکي، ايجاد امکان فرماندهي و کنترل همزمان انواع سامانههاي توپخانهاي و موشکي، قابليت جابجايي سريع سامانهها و مقابله جنگ الکترونيک از ويژگي اين سامانه است.با کمک سامانه جعبه سياه ميتوان نسبت به ثبت پارامترهاي پروازي، تصاوير و صداي کابين خلبان در انواع پرندهها اقدام کرد.روش بکار گرفته در اين سامانه يک روش نوين و ابتکاري است و با افتتاح اين خط توليد علاوه بر تامين نيازمنديهاي داخلي با توجه به مشخصات و قابليتهاي منحصر به فرد آن جزء اقلام صادراتي وزارت دفاع قرار خواهد گرفت.
توليد انبوه جديدترين سامانه موشک کروز دريايي با نام "ظفر" و تحويل به سپاه پاسداران؛موشک "ظفر" يک موشک ضدکشتي، کوتاهبرد و راداري است که قادر است اهداف کوچک و متوسط را با دقت بسيار بالا هدف قرار داده و منهدم کند.قابليت نصب بر روي انواع شناورهاي سبک و تندرو، وزن کم با قابليت ضد جنگ الکترونيک بالا و قدرت تخريب فوقالعاده از ويژگيهاي سامانه موشک کروز "ظفر" است، اين سامانه صد در صد بومي و بدست توانمند متخصصين زبده و کارآمد سازمان صنايع هوافضا طراحي و ساخته شده است.موشک "ظفر" پس از شليک با کاهش ارتفاع به مرحله کروز رسيده تا از ديد دشمن پنهان بماند و در مرحله پاياني پس از کشف هدف در ارتفاع پايين هدف را منهدم ميکند.موشک ظفر قادر است هر 3 ثانيه به صورت تکي و چندتايي اهداف را مورد اصابت قرار دهد.
«تصويب قانون هدفمند كردن يارانهها و اجراي آن از مطالبات طولانيمدت در نظام جمهوري اسلامي ايران بود كه با همت دولت و مجلس در سال ???? انجام پذيرفت و سه ماه مانده به پايان سال ???? با موفقيت بالايي شروع و با مدل بومي- ايراني اجرا شد. صندوق بينالمللي پول آن را تحسين كرد و آن را الگويي براي استفاده كشورهاي ديگر ناميد. از آثار مطلوب اجراي قانون هدفمندكردن يارانهها در مدتكوتاه يادشده، كاهش مصرف برخي حاملهاي انرژي (گازطبيعي، برق و...) در بخشهاي مختلف و به ويژه مصارف خانگي و همچنين كاهش مصرف آرد و نان به همراه بهبود و ارتقاي كيفيت نان نسبت به مدت مشابه آن در سالهاي قبل است. ضريب جيني يكي از شاخصهاي كمي مهم در بيان چگونگي توزيع درآمد در اقتصاد است. برخي گزارشهاي رسمي ارائه شده بيانكننده اين است كه اين شاخص در ماههاي اول اجراي قانون هدفمندكردن يارانهها كاهش داشته است. از صرفهجويي شش ميليارد دلاري با اجراي اين قانون در يكسال مي توان به عنوان يكي از دستاوردهاي مهم آن ياد كرد. غير از برق و گاز صنعتي، بعد از گذشت يكسال از اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها هيچ حامل انرژي در كشورمان با افزايش مصرف روبهرو نبوده است.با اجراي كامل قانون هدفمندي در بخش نان و در واقع آزادسازي قيمت نان، زمينه بروز و ايجاد رقابت سالم در ميان توليدكنندگان نان فراهم شده است تا از رهگذر اين رقابت سالم و اقتصادي شدن پروسه توليد، نان مصرفي مردم با كيفيت مطلوب توليد و حوزه توليد نان ميدان مسابقه كيفيت شود.در پي اين اقدامات، آمارهاي موجود از كاهش ?? درصدي ميزان ضايعات نان بخش مصرف حكايت دارد كه گوياي آن است كه نهتنها كيفيت نان پس از هدفمندي افول و نزول نداشته، بلكه رو به افزايش و بهبود داشته است. مدل مصرف مردم نيز در طول يكسال اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها تغيير يافته و كاهش 50 درصدي مصرف نان گوياي اين مسأله است. ضايعات نان نيز همچون ساير ضايعات به حداقل رسيده است، 30 تا 50 درصد ضايعات نان نسبت به گذشته كمتر شده و هدف منطقي شدن مصرف نان كه يكي از اولويتهاي اصلي اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها بوده، محقق شده است. در اين مدت بيش از 10 هزار تن آرد صرفهجويي شده است. انتظار ميرود سال به سال بر اين روند افزوده شود و شاهد مديريت درست مصرف از سوي مردم باشيم.
بعد از اجراي قانون هدفمندي يارانهها ميزان مصرف انرژي در كشور 10 درصد كاهش يافته است. كاهش پنج درصدي مصرف آب در كشور از آغاز اجراي قانون هدفمندي يارانهها تاكنون از ديگر دستاوردهاي آن بوده است.مصرف آب در كشور بهطور متوسط در بخشهاي مختلف كاهش داشته است.با اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها، مصرف برق در كشور كاهش يافته و اين امر زمينه مناسبي را براي افزايش صادرات برق به كشورهاي همسايه فراهم كرده است. صادرات برق ايران به كشورهاي همسايه از ابتداي سال 90 تاكنون بيش از ?? درصد در مقايسه با زمان مشابه پارسال افزايش يافته است. از ابتداي سال90 تاكنون بيش از پنج هزار و ?/??? گيگاوات ساعت برق به كشورهاي همسايه صادر كرده است كه اين ميزان در مقايسه با زمان مشابه پارسال13/23 درصد افزايش نشان ميدهد. ايران در مدت مشابه سال گذشته چهار هزار و 4/631 گيگاوات ساعت برق به كشورهاي همسايه صادر كرده بود.
كاهش مصرف سوخت در كشور، مهمترين دستاورد هدفمند كردن يارانهها بوده است. سالانه ميلياردها دلار در ايران براي پرداخت يارانه حاملهاي انرژي هزينه ميشد كه اين رقم آسيبهاي جدي به اقتصاد كشور وارد كرده بود. مصرف غيراستاندارد سوخت در ايران كه بر اساس برخي آمارها چند برابر كشورهاي پيشرفته بود، دلايل متعددي داشت كه مهمترين آن مصرف غيربهينه و نازل بودن قيمت سوخت ارزيابي ميشود.موفقيت اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها در بخش انرژي بيش از بخشهاي ديگر نمود و بروز داشته است، بهطوريكه با وجود ورود سالانه يك ميليون و 600 هزار خودرو به جادههاي كشور، مصرف بنزين روزانه چهار ميليون ليتر كاهش نشان ميدهد.
اجراي قانون هدفمندي يارانه ها موجب صرفه جويي مصرف بنزين شد و مصرف سالانه 120 ميليون ليتر به 60 ميليون ليتر كاهش يافت .كاهش 26 درصدي مصرف گندم ، 11 درصدي بنزين ، 23 درصدي نفت وگاز و همچنين كاهش قاچاق از جمله آثارمثبت اجراي قانون هدفمندي يارانه ها بوده است. آثار حركت اقتصادي بر بهره وري در مصرف انرژي كاملا مشهود است .
در حال حاضر معادل 6.5 ميليون بشکه نفت و گاز در کشور توليد مي شود که 2 ميليون و 300 هزار بشکه آن صادر و 4 ميليون و 200 هزار بشکه نفت و گاز در داخل مصرف مي شود که با قيمت بشکه اي 85 دلار، سالانه در داخل کشور بيش از 120 هزار ميليارد تومان انرژي مصرف مي شود.
در دوره يكساله اجراي قانون هدفمندي يارانهها حدود5 تا 6 درصد مصرف آب در بخش خانگي و غيرخانگي كاهش يافته است كه خوشبختانه با مشاركت وسيع مردم و مسئولان، اين طرح در سال گذشته آغاز و قدمهاي بسيار مؤثري در اين زمينه برداشته شد. با اجراي قانون هدفمندي يارانهها نخستين تحول در رابطه بين مردم و دولت ايجاد شد و براي تقويت مديريت در حوزه فعاليتهاي خدمترساني به مردم، فضايي ايجاد شد كه مشاركت مردم نيز به كار گرفته شده و با كمك آنان تمام امور به نحو شايستهاي انجام شود.
با اجراي قانون هدفمندي يارانهها مصرف سرانه گندم از 139 کيلوگرم به 104 کيلوگرم در سال و به ميزان 30 درصد کاهش يافت، مصرف گاز طبيعي از 226 ميليون مترمکعب به 205 ميليون مترمکعب در بخش خانگي کاهش يافت و در عوض در صنايع فولاد و پتروشيمي مصرف گاز از 69 ميليون مترمکعب به 82 ميليون مترمکعب افزايش يافت يعني کاهش مصرف گاز از خانگي به سمت مصرف گاز در صنايع منتقل شد. مصرف روزانه بنزين از 69 ميليون ليتر در روز به 51 ميليون ليتر کاهش يافت در حالي که در اين مدت 400هزار خودروي جديد وارد بازار شده است.با اجراي هدفمندي يارانهها نه تنها واردات بنزين قطع شد بلکه يک ميليارد ليتر بنزين آماده صادرات از کشور است و صادرات بنزين از گمرکات کشور شروع شده است. ميزان مصرف برق نه تنها رشد 8 درصدي سالانه را تجربه نکرد، بلکه 4 درصد نيز مصرف برق کاهش يافت البته در بخش صنعت مصرف برق نه تنها کاهش نيافت بلکه 7 درصد برق صنعتي افزايش يافت و صادرات برق از ايران از رشد 16 درصدي برخوردار شد. دولت مصصم است مرحله دوم هدفمندسازي يارانهها را اجرا كند. دولت تلاش ميکند در مرحله دوم ضمن حذف يارانه افراد پردرآمد جامعه، ميزان يارانه نقدي اقشار کم درآمد را افزايش دهد.اقشاري که ميزان يارانه پرداختي به آنها معادل پنج تا ?? درصد درآمد ماهانه آنها باشد از نظر دولت مرفه بوده و بايد از گردونه يارانه نقدي خارج شوند که حدود ?? ميليون نفر را شامل ميشوند.در عين حال دولت بايد مواظب باشد با پرداخت يارانه آثار گراني و تورم بيش از مبلغ يارانه نباشد و يارانه ها نيز مروج تنبلي و بيكاري و عدم حمايت از توليد نباشد. دولت در گام نخست با شناسايي اين افراد و با ارسال نامه به آنها خواستار کنارهگيري داوطلبانه ميشود و در گامهاي بعدي از روشهاي ديگري استفاده ميکند.
در سال ?? مصرف بنزين کشور به روزي ?? ميليون ليتر رسيد اما با توجه به ورود سالانه يک ميليون خودرو به چرخه حمل و نقل اکنون ?? ميليون ليتر بنزين درروزمصرف ميشود. در يکسال گذشته مصرف گازوئيل ?? درصد، نفت کوره ?? درصد و گازو برق هشت درصد کاهش يافته است. سهم ?? درصد دهکهاي پايين جامعه نيز از ?? درصد درآمد جامعه به ??.?? درصد رسيده است. اين درحالي است که سهم ?? درصد جامعه که ??.? درصد درآمد جامعه را به خود اختصاص ميدادند به ??.?? درصد کاهش يافته است. با اجراي طرح هدفمند کردن يارانهها فاصله طبقاتي شهر نشينان و روستاييان کاهش يافته و وضع درآمدي ?? درصد مردم جامعه بهبود يافته است به طوري که در يازده ماهه اخير واردات گندم ?? درصد و مصرف گندم در کشور ?? درصد کاهش يافته است. اکنون ?? ميليون نفر يارانه ميگيرند که با حذف خانوارهايي که نيازمند نيستند درآمد حاصل ميان خانوارهاي نيازمند توزيع ميشود.
با توجه به پرداخت ?? نوبت يارانه نقدي به بخش خانوار که ابتدا ?? ميليون نفر و سپس ?? ميليون نفر تعداد آنها اعلام شده است، به نظر ميرسد حدود ?? هزار ميليارد تومان يارانه به خانوار پرداخت شده است.
با توجه به موارد مذكور بد كه حضرت آيت الله العظمي خامنه اي با اشاره به مديريت حاملهاي انرژي، صرفه جويي و کاهش مصرف بنزين در حد تقريبي توليد داخل را امتياز بزرگي براي کشور برشمردند و افزودند: اين کار مهم در شرايط تحريم انجام شد و نقشه توطئه آميز دشمنان را خنثي کرد. پيشرفتهاي ملت در عرصه علم و فناوري و تأثير اين پيشرفتها در مسائل اقتصادي نکته عمده ديگري بود که رهبر انقلاب در تبيين دستاوردهاي ملت ايران در سال 90، در جمع زائران و مجاوران حرم رضوي به آن پرداختند.ايشان با اشاره به حساسيت ويژه و هميشگي خود به پيشرفت کشور در عرصه علم و فناوري، تحقق اين هدف را از پايه هاي اقتدار اقتصادي و استغناي سياسي کشور خواندند و با استناد به گزارشهاي مراکز معتبر علمي جهان تأکيد کردند: سطح پيشرفتهاي علمي ايران، بسيار بيشتر از حدي است که تاکنون مردم از آن مطلع شده اند.رهبر انقلاب اسلامي خاطرنشان کردند: گزارشهاي معتبر بين المللي نشان مي دهد ايران با رشد 20 درصدي علمي، سريعترين رشد علمي جهان را داراست و در سال 90 با در اختيار داشتن رتبه اول علمي در منطقه، در ميان همه کشورهاي جهان به رتبه هفدهم دست يافته است و اين موفقيتهاي بسيار ارزشمند در حالي به دست آمده که دشمنان براي جلوگيري از پيشرفت ايران برروي تحريم هاي به قول خودشان فلج کننده، سرمايه گذاري و شرط بندي مي کردند.حضرت آيت الله خامنه اي با اشاره به پيشرفتهاي جوانان دانشمند ايران در زيست فناوري، نانو و هوافضا افزودند: جوانان پرافتخار ملت در سال 90، موفق به غني سازي 20 درصدي شدند و دشمن را متحير ساختند.ايشان خاطرنشان کردند: در حاليکه در سال 89، امريکاييها با وجود آگاهي از نيازهاي دارويي ملت ايران مي خواستند با باج خواهي و زورگويي اورانيومهاي غني شده ايران را به بهانه دادن اورانيوم 20 درصد از کشور خارج کنند اما جوانان ما، با اتکا به توانايي و هوش تحسين برانگيزشان، اين کار سخت و پيچيده را انجام دادند و اکنون انواع راديو داروهاي مورد نياز هزاران بيمار، با سوخت هسته اي داخلي، توليد مي شود.توليد صفحه سوخت هسته اي در داخل کشور از ديگر واقعياتي بود که حضرت آيت الله خامنه اي با استناد به آن، سال نود را براي ملت ايران سالي درخشان و براي دشمنان ملت، سالي نوميد کننده برشمردند.ايشان افزودند: بيگانگان مي گفتند اورانيوم هاي توليد شده را به ما بدهيد تا در يک کشور ديگر غني سازي 20 درصد کنيم و سپس در کشوري ديگر اين بيست درصد را به صفحه سوخت تبديل کنيم اما جوانان ما، همه اين کارها را خودشان انجام دادند.رهبر انقلاب افزايش 6 برابري داروهاي نوترکيب و افزايش خدمات دانش بنيان را از ديگر دستاوردهاي سال 90 برشمردند و با اشاره به بازديد هفته گذشته خود از پژوهشگاه صنعت نفت افزودند: در اين بازديد، پيشرفتهايي مشاهده شد که روزي قابل تصور نبود و تکرار اين واقعيات در مراکز مختلف، نشان مي دهد که اينگونه پديده هاي شوق برانگيز، استثنا نيست بلکه، به يک قاعده تبديل شده است.حضرت آيت الله خامنه اي، با اشاره به ويژگي هايي نظير «روحيه و فکر جهادي» و اعتماد به نفس بالاي دانشمندان جوان کشور افزودند: در بازديد از پژوهشگاه صنعت نفت اين واقعيت بار ديگر مشخص شد که جوانان خوشفکر و پرتلاش کشور، تحريم ها را فرصتي براي پيشرفت مي دانند و اين نگاه ارزشمند همراه با تکيه دستگاهها به جوانان، و گسترش همکاري دانشگاه با صنعت، چشمه ي جوشان خلاقيت استعدادهاي ايراني را شکوفا کرده است.حضرت آيت الله خامنه اي، با اشاره به آثار مستقيم اقتصاديِ پيشرفتهاي علم و فناوري تأکيد کردند: اينگونه پيشرفتها، نشانه هايي حقيقي از جهاد اقتصادي است.