چرا رعد برق در باران می آید ولی در برف نمی آید؟
فکر میکنم علت بر میگرده به ساختار مولکولهای آب و خواص شگفت انگیز و البته غیر عادی اون .
در آب مایع یا گاز (بخار) ، هر اتم هیدروژن میتونه در چفت شدگی کوالانسی با 3 یا 4 اتم اکسیژن باشه . همین تقریب به الکترونها اجازه میده از سطحی به سطح دیگه حرکت کنند و در واقع به آب خاصیت انتقال الکتریکی میده . در چتیت وضعیتی ، ساختار آب رو میشه بصورت زیر نشون داد ...
با رسیدن دما به زیر صفر ، مولکولها آرایشی منظم میگیرند و در این حالت هر اتم هیدروژن حتما با 4 اتم اکسیژن چفت میشه و ساختار آب ( در واقع یخ ) بصورت زیر در میاد ...
این خاصیت باعث میشه الکترونها به واسطه چفت شدگی کوالانسی بسیار قدرتمند حاکم بر شبکه ، امکان جابجایی در سطوح مختلف رو نداشته باشند و خاصیت بر انگیختگی و انتقال الکتریکی آب تا حد زیادی از بین میره .
در یک ابر بارور ، اگر شرایط دمایی محیا بشه و به زیر صفر برسه ، حتی در صورت بارداری بخار آب ، تمایل ذرات آب به چفت شدکی و تشکیل بلورهای یخ ، اجازه تخلیه الکتریکی رو نمیده و به همین دلیل در زمان بارش برف ، ار رعد و برق خبری نیست .
اضافه کنم ، همین خاصیت چفت شدگی شبکه ای آبه که باعث ایجاد حیات به شکل کنونی روی کره زمین شده . مولکولهای آب در زمان چفت شدگی ، افزایش حجم ایجاد میکنند و در نتیجه چگالی آب رو پایین میارن و همین باعث شناوری یخ روی آب میشه . اگر این اتفاق نمی افتاد ، تمام اقیانوسهای روی این کره خاکی یخ میزدند و قطعا حیات شکل دیگه ای به خودش میگرفت رعد وبرق در اثر برخورد توده هاي باردار ابر با يكديگر و آزادشدن مقادير زياد الكتريسيته ساكن موجود در اين ابرها ايجاد مي گردد . رعد وبرق تخليه الكتريكي است كه در اثر الكتريسيته ساكن بين دو ابر يا بين ابر و زمين ايجاد مي شود . جریان رعد و برق مربوط به تخلیه های الکتریکی است که بین دو قطعه ابر یا الکتریسته های مختلف (یکی مثبت و دیگری منفی) حاصل می شود، و در واقع همان طور که وقتی دو سیم برق به هم نزدیک شود، جرقه ای می زند که هم دارای صدا و هم حرارت است، همین معنی در میان ابرها رخ می دهد، «برق» جرقه عظیم آن است و «رعد» صدای آن جرقه.
در زمان نزول برف در یک منطقه امکان دارد بیش از 3نوع ابر با خصوصیات مختلف در لایه های مختلف وجود داشته باشد که بعضی از آنها به علاوه رطوبت کافی برای نزولات جوی از قبیل برف در دمای زیره صفر یا باران در دمای بالای صفر دارای بار الکتریکی هستند که در حین برخورد با یکدیگر تخلیه الکتریکی صورت میگیرد و ما اون رو به شکل رعد و برق میبینیم.
پس همون طور که در بالا ثابت کردم و همچنین جناب صفائیان مشاهده کرده اند در زمان نزول برف هم امکان وجود رعد و برق کاملا وجود دارد و چیزه عجیبی نیست.
در یک ابر بارور ، اگر شرایط دمایی محیا بشه و به زیر صفر برسه ، حتی در صورت بارداری بخار آب ، تمایل ذرات آب به چفت شدکی و تشکیل بلورهای یخ ، اجازه تخلیه الکتریکی رو نمیده و به همین دلیل در زمان بارش برف ، ار رعد و برق خبری نیست .